Behandeling oorontsteking met osteopathie
Wat is een oorontsteking?
Een oorontsteking is eigenlijk een ontsteking die zich manifesteert in het middenoor en wordt in medische termen ‘Otitis Media’ genoemd. Een oorontsteking is een aandoening waarbij het middenoor, gelegen achter het trommelvlies, verstopt raakt met slijm en vloeistof door een verminderde werking van de buis van Eustachius. Hierdoor kan een virus of bacterie zich nestelen en infecties veroorzaken.
Dit is één van de meest voorkomende redenen waarvoor kinderartsen worden geraadpleegd. Dit kan soms tot meer dan 50% van de consultaties uitmaken. Tweederde van de kinderen onder de leeftijd van twee jaar heeft al wel eens een oorontsteking meegemaakt. Onder de leeftijd van zes jaar hebben kinderen vaak te maken met chronische oorontstekingen. Er zijn twee vormen van oorontsteking, de acute en de chronische vorm. Bij de acute vorm spreken we vooral over roodheid en oorpijn, koorts, algemeen gevoel van malaise. Wanneer de acute vorm evolueert naar een chronische oorontsteking zijn de symptomen eerder een loopoor, druk in het oor gevolgd door gehoorverlies.
Een oorontsteking komt vaker voor bij kinderen en baby’s door het verschil in anatomische ligging van de buis van Eustachius, ook wel de gehoorbuis genoemd. Ook de beperkte spierfunctie van de opening van de gehoorbuis speelt hierbij een rol. Bij kinderen ligt de gehoorbuis meer horizontaal en hierdoor is drainage van vloeistof en slijm veel moeilijker dan op latere leeftijd.
Het nut van deze buis is ventileren, drukverdeling in het middenoor, bescherming van het middenoor door opgehoopt slijm en geluidsregulatie.
Uit recentere studies wordt ook aangetoond dat ook andere factoren zijn die aanleiding kunnen geven tot infecties. Deze zijn onder ander het gemis aan bepaalde bacteriën (deel van de eigen immuniteit (flora in de mond). De aanwezigheid van deze bacteriën zou beter kunnen helpen bij de verdediging van het lichaam tegen een oorontsteking met loopoor.
Daarnaast zijn er ook omgevingsfactoren die een ontsteking van het middenoor kunnen uitlokken. Deze zijn onder andere slijmvormende voeding, allergie, roken welke de slijmvliezen van het oor kunnen irriteren en zo de diameter van de gehoorbuis ook doen verminderen waardoor de afvoer van slijm wordt belemmerd. Deze ontstekingen gaan ook vaak gepaard met infecties van de luchtwegen.
Het osteopatisch onderzoek bij een oorontsteking
Na een uitgebreid intake-gesprek zal de therapeut heel het lichaam onderzoeken. De kans bestaat dat er naast lokale problemen ook op andere plaatsen van het lichaam problemen te vinden zijn die het ontstaan van de klacht en het herstel kunnen beïnvloeden.
De osteopaat gaat na of er bewegingsbeperkingen zijn rond de regio van het oor die voor een moeilijke drainage kunnen zorgen. Hij gaat na of er beperkingen zijn wat de bezenuwing en doorbloeding van het oor betreft en dit geldt voor al de bewegingsbeperkingen die hij vindt in heel het lichaam die direct of indirect hiervoor verantwoordelijk zijn.
Behandeling oorontsteking met osteopathie
Het doel van de behandeling is het herstellen van de vastgestelde bewegingsbeperkingen lokaal rond het oor en op de andere vastgestelde plaatsen van het lichaam, het stimuleren van circulatie/drainage en immuniteit, toepassen van lokale drainage technieken via bijvoorbeeld Galbreath techniek en de Muncie techniek.
Wat heel vaak opvalt is dat de slijmvliezen in regio neus-keel-oren afhankelijk zijn van de goede werking van de slijmvliezen in het maag-darmstelsel, maar ook andere gewrichten zoals het bekken en de wervelkolom spelen vaak een belangrijke rol. We kijken als osteopaat dus naar het volledige bewegingsstelsel en of daar beperkingen zijn naar de organen toe en naar het hoofd.
Bijkomend kan het zijn dat we advies geven over algemene leefstijl, voeding en voedingssupplementen.
Studies wijzen uit dat een lager niveau van de alfa-streptokokken, een bepaalde lichaamseigen bacterie, met remmende activiteit tegen luchtwegvirussen en -bacteriën in de neus-keelholte, kinderen vatbaarder kunnen maken voor een middenoorontsteking. Aanvullende voedingssupplementen kunnen de algemene bacteriële flora van het lichaam positief versterken.
Al deze technieken zijn ook toepasbaar op volwassenen die met dezelfde klachten zitten.
Bij welke klachten/redenen kunnen we een osteopaat consulteren?
Het is bewezen dat een behandeling bij de osteopaat aanvullend zeer goed kan werken tegen een oorontsteking. Hierdoor wordt het verloop van de aandoening verkort en is er sprake van een sneller herstel.
Ook een chirurgische ingreep kan sneller vermeden worden en het risico op overmatig gebruik van medicatie wordt verminderd.
Ook preventief kan een behandeling bij de osteopaat goede resultaten opleveren en de progressie van terugkerende oorontstekingen voorkomen.
Naast de eerder opgesomde redenen om een osteopaat te consulteren in geval van een oorontsteking zijn ook volgende aanwijzingen een reden om dit te doen:
- terugkerende middenoorontsteking
- daling immuniteit/weerstand
- pijn, drukkend gevoel in het oor
- gehoorverlies
- aanhoudende oorloop
- gedragsproblemen
- verwerving van taalstoornissen
- complicaties in de hals en andere ontstekingen die zich gaan voordoen rond het oor zoals van het mastoïd (stukje bot achter het oor gelegen).
- …
OSTEOPAAT BIJ OORONTSTEKING
Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij oorontsteking.
Referenties:
1.Gerandomiseerde gecontroleerde trial,J Am Osteopath Assoc, Mei 2010; 110 (5): 278-84. Kort verslag van een klinische studie naar de duur van middenooreffusie bij jonge kinderen met behulp van een gestandaardiseerd protocol voor osteopathische manipulatieve geneeskunde
Karen M Steele 1, Judith Viola , Erin Burns , Jane E Carreiro PMID: 20538749
2.J Am Osteopath Assoc,Juni 2006; 106 (6): 327-34. Osteopathische evaluatie en manipulatieve behandeling bij het verminderen van de morbiditeit van otitis media: een pilootstudie Brian F Degenhardt 1, Michael L Kuchera PMID: 16790538
1 november 2017; 10 (11): 1289-1300. doi: 10.1242 / dmm.029983.
3.Inzicht in de etiologie en resolutie van chronische otitis media uit dier- en mensstudies
Mahmood F Bhutta 1 2, Ruth B. Thornton 2 3, Lea-Ann S Kirkham 2 3, Joseph E Kerschner 4, Michael T Cheeseman 5
Voorkeuren uitbreiden, PMID: 29125825 PMCID: PMC5719252 DOI: 10.1242 / dmm.029983
4.Eur Arch Otorhinolaryngol 1996; 253 (4-5): 260-3. doi: 10.1007 / BF00171139. De nasofaryngeale bacteriële flora bij kinderen met otitis media met effusie Ik Fujimori 1, K Hisamatsu , K Kikushima , R Ga naar , Y Murakami , T Yamada Voorkeuren uitbreiden PMID: 8737781 DOI: 10.1007 / BF00171139
5.Arch Pediatr Adolesc Med 2003 september; 157 (9): 861-6. doi: 10.1001 / archpedi.157.9.861. Het gebruik van osteopathische manipulatieve behandeling als adjuvante therapie bij kinderen met recidiverende acute otitis media Miriam V Mills 1, Charles E Henley , Laura LB Barnes , Jane E Carreiro , Brian F DegenhardtVoorkeuren uitbreiden PMID: 12963590 DOI: 10.1001 / archpedi.157.9.861
6.J Am Osteopath Assoc 2000 oktober; 100 (10): 635-9. Galbreath-techniek: een manipulatieve behandeling voor otitis media opnieuw bezocht D Pratt-Harrington 1
Voorkeuren uitbreiden PMID: 11105452
7.Gerandomiseerde gecontroleerde trial
J Am Osteopath Assoc 2014 juni; 114 (6): 436-47. doi: 10.7556 / jaoa.2014.094.
Effect van osteopathische manipulatieve behandeling op middenooreffusie na acute otitis media bij jonge kinderen: een pilootstudieKaren M Steele 1, Jane E Carreiro 2, Judith Haug Altviool 2, Josephine A Conte 2, Lance C Ridpath 2Voorkeuren uitbreiden PMID: 24917631 DOI: 10.7556 / jaoa.2014.094
8.Effect of osteopathic manipulative treatment on middle ear effusion following acute otitis media in young children: a pilot study , Karen M.Steele, DO; Jane E Carreiro, DO; Judith Haug Viola, DO; Josephine A Conte, DO; and Lance C. Ridpath, MS
Modified Muncie technique: Osteopathic manipulation for Eustachian tube dysfunction and illustrative reportof case Millicent King Channell, DO
9.Efficacy of osteopathic manipulative treatment in paediatric otitis media: A systematic review. 04/10/2019 Author: Trude Anita Degen Supervisor: L. Henrik Mathiesen Dr.